Jamstack vs. tradisjonelle webapplikasjoner

Our services

Jamstack, eller composable architecture, er en moderne webapplikasjonsarkitektur basert basert på javascript-biblioteker som kommuniserer med APIer og genererer HTML-filer.

Statiske HTML-filer gir svært god ytelse, søkermotorvennlighet og økt sikkerhet.

Egentlig ikke så nytt


Forhåndsgenerering av HTML-sider har pågått i mange år, men vanligvis i form av skreddersydde og kompliserte systemer med begrenset redaksjonell frihet og behov for teknisk spesialkompetanse.

Jamstack dukket opp rundt 2015 med løsninger på en del av disse utfordringene, og ikke minst en bølge av ny teknologi og hype.

OXX har siden 2018 gjennomført flere spennende Jamstack-prosjekter med ulike teknologivarianter. Det føles forfriskende å ha et godt alternativ til tradisjonelle CMS-plattformer.

Noen fordeler


KI oppsummerer Jamstack med følgende fordeler:

  • Forbedret ytelse, skalerbarhet, sikkerhet og utvikleropplevelse.
  • Redusert avhengighet av monolittiske webservere.
  • Mange rammeverk for statisk forhåndsgenerering.
  • Populært blant front-end utviklere.

... og ulemper


Men ikke alt er perfekt. Jamstack er avhengig av site-generatorer for å løse back-end oppgaver som bygging av HTML og CSS, API-integrasjoner og feilhåndtering/logging. Disse bibliotekene har ofte varierende kvalitet med hyppige oppdateringer og breaking changes. Forhåndsvisning av innhold og feilsøking er ofte krevende. Routing og navigasjonslogikk må tilpasses hvert prosjekt. Disse utfordringene kan påvirke arbeidsomfang og fremdrift.

Hva med tradisjonelle webapplikasjoner?


Tilbake til tradisjonelle webapplikasjoner som genererer nettsider på direkten via applikasjonskode på serveren: Webapplikasjoner bygget på CMS-plattformer som Episerver/Optimizely, Drupal og Wordpress er kjent for brukervennlig redaksjonsflate, med enkelt oppsett og muligheter for å utvikle avansert funksjonalitet direkte i webapplikasjonen.

Dette kalles gjerne monolittisk applikasjonsarkitektur og krever et disiplinert utviklingsmiljø for å unngå sammenfiltret og lite skalerbar kode, men kan gi raske og effektive resultater.

I OXX mener vi at tradisjonelle webapplikasjoner bygget på CMS-plattformer fremdeles er relevante i en del type prosjekter. Gjennomprøvde plattformer kan gi bedre forutsigbarhet og lavere risiko. Det handler om å velge riktig verktøy til jobben. Konkurransen fra Jamstack bidrar til å utfordre og stramme opp CMS-bransjen. Vi gleder oss til å følge med på utviklingen fremover.

Vi håndterer innhold, grensesnitt, systemer og jobber hardt for å skape digitale brukervennlige og effektive løsninger.

CMS
Frontend
Platform

No-code

Enkelt og effektivt med våre no code-tjenester. Skap tilpassede applikasjoner og automatiseringer uten koding. Utforsk grensene for kreativitet med våre brukervennlige verktøy.

Rapid

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Vi hjelper deg gjerne!

Jo André Fiksdal

Partner og Rådgiver

M: 98 29 00 22

jaf@oxx.no

Markus M. Haukebøe

Partner og CEO

M: 98 29 00 21

markus@oxx.no